Ungdommens Vårsalong

Er du teenager, kan du få udstillet din kunst på Københavns Rådhus.

På denne side kan du læse mere om Ungdommens Vårsalong og hvordan, du tilmelder dig selv eller din klasse. Hundredevis af værker sendes hvert år til bedømmelse hos et panel af etablerede kunstnere, som derefter udvælger hvilke, der kommer med på den endelige udstilling på Københavns Rådhus. Skoleklasser, kunstskoler, ungdomsskolehold og privatpersoner kan tilmelde kunstværker til udstillingen. Udstillingen vises i forhallen på Københavns Rådhus i løbet ad foråret. Se mere om de tidligere udstillinger nederst på denne side. 

Udstilling 2025

Temaet for Ungdommens Vårsalong 2025 er "PULS". Du kan læse mere om årets tema i faktaboksen på denne side. 

Du kan tilmelde dig udstillingen i perioden 4. november 2024 - 26. januar 2025. Det gør du via denne side, hvor du vil finde en formular, når tilmeldingen åbner. Du skal udfylde formularen og vedhæfte to fotos af dit værker. 

Den 18. marts 2025 holder vi fernisering for de udstillende kunstnere i Københavns Rådhushal. Udstillingen er åben for offentligheden den 19.-29. marts 2025. 

Historien

Navnet Vårsalong kommer af det svenske ord for forårsudstilling, og selvom udstillingen i dag primært er et dansk foretagende hænger navnet ved af historiske årsager, da udstillingen oprindeligt var et samarbejde mellem Københavns Ungdomsskole og svenske skoler i Malmø.  I dag arrangeres udstillingen af Københavns Kommunes Ungdomsskole i samarbejde med ungdomsskoler fra Odense og Aarhus. 

Kontakt

Hvis du har spørgsmål til udstillingen, deltagelse mm. kan du henvende dig til Ungdomskolen på tlf. 8877 5367 eller skrive en mail til almen.ungdomsskolen@kk.dk.

Video Url

Ofte stillede spørgsmål om Ungdommens Vårsalong

Vis alle

Hvad betyder årets tema?

Årets tema er ’Puls". Du må fortolke temaet, som du vil, men det skal kunne tolkes af dit værk, at du har forholdt dig til det. Du kan fx. tage udgangspunkt i: 

Byens puls: Omfatter livet og energien i en urban atmosfære, med fokus på at opleve byen med ro eller fart og bevægelse. Det kan også indeholde mangfoldighed i gaden og forskellige mennesker der mødes i byens kultur. 

Hjertes puls: Det refererer til puls og rytmiske mønstre af hjerteslag, som symboliserer liv! Ingen puls, ingen vejrtrækning er lig med hjertestop - liv/død. Det kan være sportsudøvere der konkurrerer eller nogle midt i en tackling på fodboldbanen. Høj puls kan også indikere spænding, angst og stress – positivt/negativt. Det kan være en metafor for følelser, fællesskab, relationer mellem personer. eller følelsen af at blive svigtet eller passet på. Tilknytning til naturens rytme, dyr og andet man holder af. Det kan også være at mærke hjertet banke for noget og nogen, og at lytte til din indre stemme, eller mærke forbindelsen til noget der er større end dig selv. 

Teknologisk puls: Puls er også den hurtige udvikling af teknologi, og den indflydelse den har på vores liv. Det omfatter internettets overfalde og dybde,  sociale mediers indvirkning, og den store tilgængelighed af information. Måske ser vi de første AI genererede værker på udstillingen? 

Kulturel puls: Det kan dække over ungdomskultur, subkultur, mode og kunstneriske udtryk, der beskriver en bestemt tid eller et bestemt sted. Det kan også omfatte aktuelle sociale eller politiske begivenheder succeser eller katastrofer, og ønsker om et drømmesamfund, der kan skabe forandring. 

Naturens puls: Henviser til de naturlige rytmer og årstider der skifter i naturen, i planter der gror, eller visner, relationer og forbindelse til naturen og universet, eller en påmindelse om at bevare og respektere vores klima og jords balance. 

Musikkens puls: I musikken tales også puls - højere puls, jo hurtigere rytme. Man kan lade sig inspirere af favorit numre fra playlisten og lytte til tekst, tempo og feeling - imens man skaber sit værk. 

Der er uden tvivl masser af andre fortolkninger, som vi glæder os til at se!

Hvordan tilmelder jeg mig?

Tilmeldingen til Ungdommens Vårsalong 2025 åbner den 4. november 2025 og lukker den 26. januar 2025. 

Du tilmelder dig via en formular, som du finder på denne side, når tilmeldingen er åben. 

Hvordan udvælger I, hvilke værker der skal med på udstillingen?

Vi modtager hvert år mange hundrede tilmeldinger. En jury bestående af tre personer med kunstnerisk og pædagogisk baggrund udvælger hvilke af de tilmeldte kunstværker, der skal udstilles.

Ved udvælgelsen bestræber vi os på, at de uddannelsesinstitutioner og kunstskoler, der tilmelder kunstværker, bliver repræsenteret med værker på udstillingen. Vi giver gerne konstruktiv feedback, så jeres deltagelse kan virke som motivation til at fortsætte med at arbejde med kunst. De kriterier vi benytter som udgangspunkt for udvælgelsen er kort beskrevet her.  

  • Kreativitet

    Det første og mest centrale, der kigges på, er kunstværkets personlighed og originale udtryk. Det kan for eksempel være en god idé, panelet ikke har set før. Det kan også være et tema eller en selvstændig kreativ måde, at arbejde på, der skinner igennem. Ligger der en bestemt følelse, stemning, oplevelse eller historie bag dette kunstværk?

  • Motiv

    Værket kan være naturalistisk udført, abstrakt udført eller en blanding.  Hvis værket er abstrakt eller nonfigurativt og ikke ligner noget konkret genkendeligt, vurderer panelet, om man kan mærke personlighed i værket. Der kigges her efter værkets referencer. Er kunstværket inspireret af en stil eller et motiv fra den ældre kunsthistorie, en ny tendens fra internettet eller noget helt tredje?

  • Farver, materialer og dimensioner

    Dernæst vurderer panelet brug og kombination af farver og materialer. De kigger fx på kontraster, penselføring og komposition. Materialer og rummelighed spiller også en stor rolle. Er kunstværket udført som todimensionelt maleri, tredimensionel skulptur eller en kombination? Er det et digitalt kunstværk? Tydeliggør valg af farver og materialer kunstværkets overordnede idé/motiv/stemning?

  • Teknik

    Endelig bliver der også kigget på kunstnerens tekniske kunnen. Teknikker ses som redskaber, der muliggør udførelse af værket. Men panelet vurderer ikke kun på dette parameter ud fra rent praktiske færdigheder. De vurderer også ud fra, om der er eksperimenteret med og rykket og grænser for værkets udtryk vha. farver, materialer, dimensioner og andre medier. Et kunstværk bliver som eksempel ikke udvalgt, udelukkende fordi det er flot tegnet.

  • Forhold til årets tema

    Det er frit hvordan temaet fortolkes og på hvilken måde kunstværket perspektiveres i forhold til temaet.

Hvornår får jeg besked, om mit værk er kommet med?

Du får svar på, om dit værk er blevet udvalgt til udstillingen den 3. februar 2025. 

Hvilken type værker kan tilmeldes?

Det er muligt at tilmelde tegning, maleri, fotoprint, kollage, skulptur, tekstil eller video. Kunstværket skal kunne hænge, stå frit på gulv eller placeres i montre. Hvis du ansøger med video, skal du tilmelde værket med et online link. 

Er udstillingen gratis?

Ja, udstillingen er gratis og alle kan lægge vejen forbi Københavns Rådhus og se værkerne i udstillingsperioden. 

Ferniseringen er dog udelukkende for de kunstnere, som har deres værk udstillet samt inviterede gæster. 

Skal jeg selv indlevere mit kunstværk, hvis det bliver valgt til udstillingen?

Ja. Alle værker, der er udvalgt til udstillingen skal indleveres fysisk. Bliver dit værk udtaget hører du nærmere herom. 

Skal jeg selv afhente mit kunstværk efter udstillingen?

Ja. Alle værker der har været med på udstillingen skal afhentes efter udstillingen. Du hører mere om denne proces, hvis dit værker bliver udvalgt. 

Kan jeg købe et værk fra udstillingen?

Værkerne på udstillingen er desværre ikke til salg, og Ungdomsskolen har ikke mulighed for hjælpe med at formidle kontakt til de enkelte kunstnere. 

Jeg har et andet spørgsmål, hvem kontakter jeg?

Hvis du har spørgsmål er du velkommen til at kontakte Københavns Kommunes Ungdomsskole, som står bag udstillingen, på 8877 5367 eller almen.ungdomsskolen@kk.dk