Hygiejnekursus til skoler

Gennem et 3 timers kursus indføres eleverne i det hygiejniske ansvar, som følger, når de tilbereder fødevarer til andre.

Kurset lægger vægt på hygiejnen ved håndtering og tilberedning af diverse fødevarer, hygiejne og rengøring i et produktionskøkken, personlig hygiejne og bakterier. Kurset vil give eleverne viden og færdigheder, som kan anvendes i faget, i et fritidsjob eller når de tilbereder mad til sig selv og andre. Eleverne lærer både teoretisk og praktisk hvordan bakterier formerer sig, og hvordan de undgår at andre kan blive syge af deres mad. Når eleverne består den praktiske og teoretiske del af forløbet får de et diplom for gennemført hygiejnekursus, som kan anvendes til at søge et fritidsjob i fx en bager, en café, en kantine mv.

Kurset klæder eleverne på til prøven i valgfaget madkundskab og er tilrettelagt ud fra gældende kompetencemål for faget.

Målgruppe

Folkeskolens 7.-10. årgang. Hygiejnekurset henvender sig særligt til lærere i madkundskab, der skal til prøve og som fx lige har startet et valgfagshold op.

Kurset er opbygget ved:

• Én times teori
  • Én time i køkkenet med en praktisk prøve af hygiejne og lettere tilberedning af fødevarer
  • Én time med fællesspisning, oprydning og afslutning med en teoretisk prøve

Efter kurset vil eleverne have:

• Grundlæggende færdigheder i personlig hygiejne og vigtigheden af arbejdstøj, herunder korrekt vask af hænder etc.
  • Kendskab til desinfektion og udførelse af rengøringsopgaver i produktionskøkken med fokus på gode arbejdsgange ved opvask og rengøring. Desuden håndtering af rengøringsmidler, udstyr og brug af handsker.
  • Kendskab til lettere tilberedning og anretning af fødevarer, herunder håndtering af fødevarer og forståelse for gode arbejdsgange i et produktionskøkken.
  • Kendskab til nedkøling og opvarmning af fødevarer, herunder håndtering og opbevaring af fødevarer med det formål at undgå vækst af mikroorganismer.
  • Forståelse for aflæsning af temperatur på køle- og fryseskabe.

Praktisk info

Ungdomsskolen stiller med en underviser, som ud over at have de relevante didaktiske kompetencer, har en erhvervsrettet baggrund som enten konditor, bager eller kok.
Underviseren overleverer samtidig undervisningsmaterialet til dig efter endt forløb. Herunder også den praktiske- og teoretiske prøve, som du er velkommen til at bruge fremadrettet.

Når du booker kurset, skal du vælge et måltid til den praktisk prøve.
Du kan vælge imellem:

• Tacos med guacamole, frisk salsa og bønnefyld/kødfyld
  • Pasta med hjemmelavet pesto og frisk grønt
  • Bønneburger

Lokaler og redskaber til at gennemføre kurset

Vi møder op med råvarerne, mens I skal kunne stille jeres skolekøkken til rådighed i alle tre klokketimer (evt. et undervisningslokale med projekter til første time)

Tilmelding

Vores hygiejnekursus koster 2.600 kr. inklusiv de råvarer, der benyttes i måltidet, som hygiejneprøven tager udgangspunkt i.
Du kan anmode om et hygiejnekursus frem mod sommerferien 2022 ved at udfylde tilmeldingsformularen med datoforslag.

Har du spørgsmål, så kontakt koordinator Emilie Valmin på 29 45 37 90 eller R551@kk.dk