Ungdomsskolen kort fortalt

Læs om Ungdomsskolens formål og arbejdsområder

Ungdomsskolen kort fortalt

Ungdomsskolen er en samlet enhed med en central ledelse, et sekretariat og tre undervisningsområder: almenundervisning, heltidsundervisning og 10. klasse. 

Hvert år har vi 7000-8000 elever. Vi bestræber os på at tilbyde og udvikle en bred vifte af undervisning, der tilgodeser alle typer af unge, og derfor er vores elever forskellige og går i Ungdomsskolen med forskellige formål. 

Vi er bydækkende tilbud og har undervisning på mere end 50 adresser over hele København.

Du kan læse mere om 10. klasse og heltidsundervisningen i Ungdomsskolen på de selvstændige hjemmesider for områderne.  

Vores grundlag

Ungdomsskolen blev regelfast i 1942. Formålet var at uddanne ungdommen og give unge gode og meningsfulde fritidstilbud. Ungdomsskolen skulle blandt andet styrke demokratiet i en tid, hvor totalitære politiske strømninger udgjorde en væsentlig trussel mod demokratiet. 

Dannelse og demokratisk dannelse er fortsat ungdomsskolens overordnede formål, som fremgår af Ungdomsskolelovens §1:

”Ungdomsskolen skal give unge mulighed for at fæstne og uddybe deres kundskaber, give dem forståelse af og dygtiggøre dem til samfundslivet og bidrage til at give deres tilværelse forøget indhold samt udvikle deres interesse for og evne til aktiv medvirken i et demokratisk samfund.”

Ungdomsskolens samlede lovgrundlag udgøres af Lov om ungdomsskoler. 

Vores vision

I Københavns Kommunes Ungdomsskole har vi en vision på tværs af almenundervisningen, heltidsundervisningen og 10. klasse som vi aktivt arbejder for. Den lyder: 

"Vi er ungdommens skole, som understøtter unge københavneres personlige, sociale og faglige trivsel og udvikling, så de får kompetencerne til videre uddannelse, personlig udfoldelse og til at kunne navigere i livet". 

Læs mere om hvilke mål og resultater dette oversættes til i vores strategikort, som du finder nedenfor.